Do naszych zakwasów wybieramy najlepszej jakości czerwoną kapustę oraz wysokiej jakości składniki, czyli soczystą marchewkę i najlepszą sól kłodawską kamienną.
Podsumowując zakwas z czerwonej kapusty jest:
-bez konserwantów
-bez octu
-bez dodatku cukru
-niepasteryzowany
-kiszony naturalnie w kontrolowanej temperaturze
-przygotowany z miłością!
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika nawet, gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt.