
Opis produktu
Wiele kuchni narodowych może się poszczycić własnymi chłodnikami: Hiszpanie mają swoje gazpacho (z pomidorów, papryki, winogron i czosnku), Francuzi – vichyssoise (z białych części pora, ziemniaków, bulionu drobiowego i śmietanki kremówki), Bułgarzy i Turcy – tarator (z ogórków, jogurtu, orzechów włoskich, oliwy, octu winnego i koperku), się. Podstawowym składnikiem chłodnika litewskiego jest botwinka, czyli młode buraczki ćwikłowe z liśćmi. Botwinka i buraki są źródłem witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz wielu minerałów, m.in. wapnia, fosforu, żelaza. Co ciekawe pierwsza wzmianka o chłodniku litewskim pojawiła się w literaturze pochodzi z polskiej epopei narodowej “Pan Tadeusz, Adama Mickiewicza, gdzie zimna zupa z buraczków pojawiała się na stole aż trzy razy!
EAT ME Chłodnik litewski
380 gNowość
Cena aktualna
13.99 zł / 1 szt.
36,82 zł/kg
Opis produktu
Wiele kuchni narodowych może się poszczycić własnymi chłodnikami: Hiszpanie mają swoje gazpacho (z pomidorów, papryki, winogron i czosnku), Francuzi – vichyssoise (z białych części pora, ziemniaków, bulionu drobiowego i śmietanki kremówki), Bułgarzy i Turcy – tarator (z ogórków, jogurtu, orzechów włoskich, oliwy, octu winnego i koperku), się. Podstawowym składnikiem chłodnika litewskiego jest botwinka, czyli młode buraczki ćwikłowe z liśćmi. Botwinka i buraki są źródłem witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz wielu minerałów, m.in. wapnia, fosforu, żelaza. Co ciekawe pierwsza wzmianka o chłodniku litewskim pojawiła się w literaturze pochodzi z polskiej epopei narodowej “Pan Tadeusz, Adama Mickiewicza, gdzie zimna zupa z buraczków pojawiała się na stole aż trzy razy!
Informacje główne
Składniki i alergeny
Skład:
Alergeny:
Przechowywanie
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temp. od +1°C do +6°C.
Opakowanie
Waga brutto: 400 g
Waga netto: 380 g
Waga netto: 380 g