Przede wszystkim nie zawiera octu. Do kiszenia wybieramy najlepszą paprykę oraz wysokiej jakości składniki, czyli intensywny czosnek w ząbkach (nie przyprawa!), koper aromatyczny korzeń chrzanu, najlepsza sól kłodawska kamienna.
Jest niskokaloryczna i zawierają bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując kiszona papryka jest:
-bez konserwantów
-bez octu
-bez dodatku cukru
-niepasteryzowane
-kiszone naturalnie w kontrolowanej temperaturze
-kiszona z miłością!
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika nawet, gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt.