Propozycja przygotowania:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je do mąki w następnym kroku.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże (lub suche drożdże).
- Zagnieć ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby wyrosło.
- W międzyczasie przygotuj masło. Ułóż masło pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i uformuj je w prostokąt o grubości około 1cm.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0.5cm. Umieść masło na jednej połowie ciasta i złóż drugą połowę ciasta na masło.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż je do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do prostokąta, zwiń je jak rulon i pokrój na trójkąty, aby uzyskać kształt croissanta, powinno starczyć na 12-14 takich trójkątów (rogalików).
- Układaj croissanty na blasze do pieczenia, pozostaw je do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Przed pieczeniem posmaruj croissanty roztrzepanym jajkiem.
- Piecz croissanty w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż zrumienią się.
Sprawdź pełny przepis na Domowe croissanty
Gotowe croissanty można podawać zaraz po wystudzeniu. Smacznego!
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 60g cukru
- 10g soli
- 25g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży
- 300ml mleka
- 250g masła
- opcjonalnie: jajko do posmarowania