Opis produktu
Karpatka z nutą waniliową mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Czasami chcemy coś wyznać drugiej osobie, a nie bardzo wiemy jak to zrobić, żeby wyszło lekko, naturalnie i... od serca ;)
Na szczęście jest na to prosty przepis: wystarczy emocje wyrazić... na słodko!
Cechy:
-porcja na dużą blachę
-super wyrazista
-pyszna klasyka
-bez syropu glukozowego
-bez oleju palmowego
DELECTA Ciasto karpatka
375 g5.79 zł / szt.
7.19 zł
15,44 zł/kg
Opis produktu
Karpatka z nutą waniliową mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Czasami chcemy coś wyznać drugiej osobie, a nie bardzo wiemy jak to zrobić, żeby wyszło lekko, naturalnie i... od serca ;)
Na szczęście jest na to prosty przepis: wystarczy emocje wyrazić... na słodko!
Cechy:
-porcja na dużą blachę
-super wyrazista
-pyszna klasyka
-bez syropu glukozowego
-bez oleju palmowego
Informacje główne
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100g | Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 41g | %RWS* na porcję 41 g |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1380 | 570 | 7% |
Wartość energetyczna (kcal) | 331 | 137 | 7% |
Tłuszcz (g) | 22 | 8.9 | 13% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 9.9 | 4.1 | 21% |
Węglowodany (g) | 29 | 12 | 5% |
w tym cukry (g) | 15 | 6.3 | 7% |
Białko (g) | 5.2 | 2.1 | 4% |
Sól (g) | 0.23 | 0.1 | 2% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w sposobie przygotowania (z mlekiem 2 % tł., i margaryną 72 % tł.). | |||
Z jednego opakowania uzyskasz ok. 1240 g produktu po przygotowaniu (30 porcji). |
Składniki i alergeny
Skład:
Opakowanie
Waga brutto: 434 g
Waga netto: 375 g
Ostrzeżenia
Przepisy
Przygotuj:
Do kremu: 500 ml mleka, 200 g masła lub margaryny
Do ciasta: 250 ml wody (ok. 1 szklanki), 125 g margaryny, 4-5 jaj (w zależności od wielkości)
Do dekoracji: 1 łyżkę cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka.
2. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj i wlej rozprowadzony proszek.
3. Całość gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Wystudź.
4. Zmiksuj ugotowaną zimną masę. Dodawaj porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując, do gładkiej konsystencji.
5. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
6. Nastaw piekarnik na temp. 210°C (bez termoobiegu).
7. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
8. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na blasze 25 x 35 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
9. Wstaw do nagrzanego do temp. 210°C piekarnika i piecz ok. 25 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz około 15 minut (każde ciasto piecz oddzielnie, do uzyskania złocistego koloru).
10. Po upieczeniu wystudź ciasto.
11. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
12. Ciasto posyp cukrem pudrem.