Nie zawiera octu. Wybieramy najlepsze warzywa, przyprawy i kłodawską sól kamienną niejodowaną.
Kiszony czosnek jest niskokaloryczny i zawiera bardzo mało cukru, dzięki temu jest świetnym składnikiem różnych diet. Na przykład keto.
Podsumowując czosnek kiszony jest:
-bez konserwantów
-bez octu
-bez dodatku cukru
-niepasteryzowany
-kiszony naturalnie w kontrolowanej temperaturze
-kiszony z miłością!
Dlaczego nasze kiszonki „buzują”? Są niepasteryzowane, czyli fermentacja cały czas trwa. W słoiku widzimy fermentację i działanie bakterii kwasu mlekowego, a to one stoją za najlepszymi wartościami kiszonek. Ich wieczka nigdy nie są zassane. Mogą być wypukłe. Zdarza im się sączyć ze słoika nawet, gdy są zamknięte oraz z niego "wychodzić" po otwarciu.
Czy to oznacza, że są zepsute? Nie, wręcz przeciwnie. Oznacza to, że zostały dobrze, naturalnie ukiszone i fermentacja nie została przerwana. To pożądany efekt.