Makowiec

Opis produktu

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Oraz:

  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masę makową wymieszać z bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło). Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.

Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

MULTIPAK Makowiec

Promocja
Cena aktualna

49.99 zł / szt.

Cena regularna

56.92 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 56,92 zł

Opis produktu

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Masa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka

Oraz:

  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masę makową wymieszać z bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło). Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.

Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Informacje główne

Produkt dostępny

Produkt w promocji do 13.11.2025

Opakowanie

Inne produkty z tej kategorii

-12%
3- składnikowe domowe lody oreo

Promocja

22.99 zł *

26.27 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 23,99 zł

-11%
Bezglutenowe babeczki marchewkowe

Promocja

52.99 zł *

59.40 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 50,20 zł

-15%
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z żurawiną

Promocja

51.99 zł *

61.23 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 61,23 zł

-13%
Bezglutenowe muffinki czekoladowe

Promocja

47.99 zł *

54.92 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,92 zł

-17%
Ciasteczka korzenne

Promocja

28.99 zł *

35.12 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 35,12 zł

-16%
Czekoladowa kasza manna

Promocja

25.99 zł *

30.96 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 28,66 zł

-12%
Czekoladowa owsianka z bananem i malinami

Promocja

42.99 zł *

49.05 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 49,05 zł

-13%
Czekoladowa owsianka z malinami, orzechami i skyrem

Promocja

56.99 zł *

65.53 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 65,53 zł

-12%
Czekoladowa owsianka z truskawkami

Promocja

37.59 zł *

42.95 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 42,95 zł

-10%
Domowe croissanty

Promocja

17.99 zł *

19.95 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 19,95 zł

-12%
Gofry na serku homogenizowanym

Promocja

38.99 zł *

44.23 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 36,99 zł

-9%
Lemoniada pomarańczowa

Promocja

18.99 zł *

20.76 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 20,76 zł

-16%
Lody jogurtowe z malinami

Promocja

34.99 zł *

41.86 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 41,86 zł

-6%
Lody jogurtowe z mango

Promocja

31.99 zł *

34.07 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 29,99 zł

-5%
Naleśniki z syropem klonowym

Promocja

78.99 zł *

82.83 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 65,19 zł

-11%
Podwójnie czekoladowa proteinowa owsianka

Promocja

57.99 zł *

65.25 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 44,99 zł

-21%
Szarlotka na serku homogenizowanym

Promocja

21.99 zł *

27.74 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 19,99 zł

-18%
Tarta cytrynowa z bitą śmietaną bez pieczenia

Promocja

43.99 zł *

53.63 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 53,63 zł

-18%
Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami bez pieczenia

Promocja

37.99 zł *

46.34 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 46,34 zł

-10%
Tarta na słono – ze szpinakiem, fetą i boczkiem

Promocja

61.99 zł *

69.11 zł

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,99 zł