Opis produktu
Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych. Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia. Sól peklowa o`Sole nadaje się zarówno do peklowania na mokro, jak i na sucho.
O'SOLE Sól peklowa
660 g4.49 zł / szt.
6,80 zł/kg
Opis produktu
Sól peklowa to specjalnie przygotowana mieszanka soli i azotynów, stosowana do peklowania przetworów mięsnych. Peklowanie to jedna z podstawowych metod konserwowania mięsa, jej efektem jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu. Peklowanie jest też fazą wstępną do wędzenia. Sól peklowa o`Sole nadaje się zarówno do peklowania na mokro, jak i na sucho.
Informacje główne
Składniki i alergeny
Skład:
Opakowanie
Waga brutto: 665 g
Waga netto: 660 g
Ostrzeżenia
Peklowanie na mokro: na litr zimnej wody wsypać 60 g soli peklowej, dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie oraz pieprz. Mięso peklować w tak przygotowanej zalewie - w zależności od masy - od 3 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.
Peklowanie na sucho: na 1 kg mięsa użyć 20-23 g soli peklowej. Kawałki mięsa natrzeć dokładnie mieszanką peklującą ze wszystkich stron i peklować od 4 do 7 dni w temperaturze 4-6°C.
Nie do bezpośredniego spożycia.