Opis produktu
Odkryj oryginalny smak staropolskiego Żurku domowego Rolnik, dzięki któremu szybko przyrządzisz przepyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Koncentrat uzyskano w wyniku naturalnej fermentacji, z użyciem wyłącznie mąki żytniej, wody i mieszanki świeżych przypraw. Dzięki temu, żurek posiada tradycyjny smak oraz intensywny aromat. Wzbogacony o ulubione dodatki – kiełbasę, wędzony boczek, jajko na twardo, suszone grzyby i warzywa, stanie się wyśmienitą, sycącą potrawą.
ROLNIK Żurek na zakwasie koncentrat
340 g6.39 zł / szt.
18,79 zł/kg
Opis produktu
Odkryj oryginalny smak staropolskiego Żurku domowego Rolnik, dzięki któremu szybko przyrządzisz przepyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Koncentrat uzyskano w wyniku naturalnej fermentacji, z użyciem wyłącznie mąki żytniej, wody i mieszanki świeżych przypraw. Dzięki temu, żurek posiada tradycyjny smak oraz intensywny aromat. Wzbogacony o ulubione dodatki – kiełbasę, wędzony boczek, jajko na twardo, suszone grzyby i warzywa, stanie się wyśmienitą, sycącą potrawą.
Informacje główne
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna (kJ / kcal) | 220 / 52 |
Tłuszcz (g) | <0,5 |
w tym kwasy nasycone (g) | <0,1 |
Węglowodany (g) | 11 |
w tym cukry (g) | 0,4 |
Białko (g) | 0,9 |
Sól (g) | 0,4 |
Składniki i alergeny
Skład:
Opakowanie
Waga brutto: 545 g
Waga netto: 340 g
Ostrzeżenia
Przepis na Żurek domowy (na około 3 litry wywaru)
Składniki: 400 g białej kiełbasy, 100 g wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 suszone grzybki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 0,2 l kwaśnej śmietany, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz, szczypta majeranku. Obrane warzywa zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, umyte i namoczone grzyby. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wywar z warzyw przecedzamy i zalewamy żurem. Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane produkty oraz roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy przez następne 20 minut, dodając w końcowej fazie śmietanę i szczyptę majeranku. Na talerzu układamy połówki ugotowanego na twardo jajka i zalewamy żurkiem. Życzymy smacznego!