Suszone czarne jagody zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pomagają utrzymać zdrową dietę i są świetnym sposobem na zaspokojenie uczucia głodu. Suszone jagody mają cztery razy więcej antyoksydantów, niż świeże owoce. Ponad to, posiadają bogactwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią Twoje zdrowie, a mogą nawet poprawić Twoją pamięć. Jagody są doskonałym źródłem antocyjanów, fenoli, przeciwutleniaczy i garbników. Jednym z najbardziej cennych aspektów jagód jest wysoka zawartość błonnika, a zwiększenie jego spożycia może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i pomaga poprawić stan zdrowia przewodu pokarmowego. Antocyjany wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu, przyspieszają regenerację rodopsyny, barwnika obecnego w siatkówce oka, odpowiedzialnego za widzenie po zmroku i przy niskim natężeniu światła. Ponadto antocyjany to doskonałe przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Wzmacniają naczynia włosowate i hamują agregację płytek krwi, co przekłada się na sprawniejsze funkcjonowanie układu krążenia. Dodatkowo zabezpieczają przed utlenianiem cholesterolu, który jest jednym z czynników uszkadzających ściany naczyń krwionośnych. Zawarte w jagodach garbniki (7% zawartości) neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Dzięki zawartości garbników, jagody borówki mają także właściwości przeciwbakteryjne, ściągające i zapierające, dlatego sporządzone z nich odwary określa się jako cud lek przy biegunkach. Nasze suszone produkty powstają tylko z wysokiej jakości surowca.