Większość ziół używanych przy produkcji Martini Rosso pochodzi z Włoch. Oprócz tego wykorzystywane są również egzotyczne przyprawy. Jest to wermut o wysokiej zawartości cukru, jednak słodycz ta przełamana jest nutami espresso, lukrecji, gałki muszkatołowej, a na finiszu pojawiają się nawet lekko pikantne nuty.
Swoim słodkim, lekkim i złożonym smakiem Martini Rosso przełamało stereotyp ciężkich, doprawianych ziołami wermutów, które pijano raczej jako lekarstwo na niestrawność niż dla przyjemności. Charakterystycznego smaku Martini Rosso nie da się pomylić z żadnym innym. Można spróbować go schłodzonego w czystej postaci jako aperitif lub digestif, najlepiej jednak sprawdza się w drinkach.
Barwa: wiśniowa
Aromat: połączenie aromatu włoskich ziół zbilansowane egzotycznymi, gorzko-słodkimi nutami drzewnymi
Smak: słodko-gorzki, o korzennym charakterze