Sery pleśniowe typu cammembert są źródłem wapnia oraz fosforu. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu kości oraz ich wzmacniania. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, A oraz D, E i K. Potas i sód odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Sery pleśniowe są specyficzne w smaku i aromacie, nie każdy za nimi przepada, ale pasują do ogromnej ilości potraw. Smakują świetnie bezpośrednio na kanapkach lub tostach, a także na pizzy oraz w sałatkach (zwłaszcza w połączeniu z orzechami). Cammembert często jest grillowany oraz podawany z żurawiną i frytkami.
Sery pleśniowe typu cammembert są źródłem wapnia oraz fosforu. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu kości oraz ich wzmacniania. Ponadto znajdziemy w nich witaminy z grupy B, A oraz D, E i K. Potas i sód odpowiadają za prawidłowy przebieg wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Sery pleśniowe są specyficzne w smaku i aromacie, nie każdy za nimi przepada, ale pasują do ogromnej ilości potraw. Smakują świetnie bezpośrednio na kanapkach lub tostach, a także na pizzy oraz w sałatkach (zwłaszcza w połączeniu z orzechami). Cammembert często jest grillowany oraz podawany z żurawiną i frytkami.
Wartości odżywcze | w 100 g |
Wartość energetyczna (kJ / kcal) | 1475 / 356 |
Tłuszcz (g) | 31 |
w tym kwasy nasycone (g) | 22 |
Węglowodany (g) | 1,3 |
w tym cukry (g) | <0,05 |
Białko (g) | 18 |
Sól (g) | 1,7 |
Wapń (mg) | 460 (57% RWS*) |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)
Wyjmij z lodówki na 30 min przed spożyciem - smakuje najlepiej