Instrukcje dotyczące przyrządzenia
Podgrzewać na płycie grzejnej / palniku(Od postaci zamrożonej):
Garnek, patelnia: Przełamać taflę szpinaku na mniejsze kawałki. Łyżkę masła lub oleju roztopić w garnku lub na patelni, włożyć szpinak, całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia szpinaku często mieszając. Następnie posolić, dodać wg upodobania inne dodatki, dusić dalej ok. 4 minuty, mieszać. Dla wzbogacenia smaku do szpinaku można dodać: trochę śmietany, rozgnieciony ząbek czosnku i roztrzepane jajka.
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Opakowanie - Nadające się do recyklingu
Przepisy-Rolada szpinakowa
Składniki: - Szpinak liście Hortex - 1 opakowanie, 4 jajka, 250g łososia wędzonego w plastrach, 200 g serka śmietankowego z chrzanem, 2 łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta gałki muszkatołowej, czarny sezam, sól, pieprz
Przygotowanie: Szpinak przesmaż na patelni, po czym dodaj wyciśnięty czosnek oraz do smaku: sól, pieprz. Odstaw do wystygnięcia. Następnie szpinak wymieszaj z żółtkami, mąką i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wylej do dużej, prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (masa powinna mieć ok. 1,5- 2 cm wysokości), po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz ok. 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź (po upieczeniu masa powinna być plastyczna). Upieczoną masę posmaruj serkiem, posyp sezamem i ułóż na niej plasterki łososia (można go wcześniej skropić cytryną). Całość zwiń w roladę, którą zabezpiecz folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin. Roladę podawaj pokrojoną w plastry. Gotowe w 40 minut