Jego proces produkcji opracowano w 2002 roku.
Podobnie jak kamień, od którego zaczerpnął swoja nazwę, jego doskonałość ukształtowały czas i natura.
Unikalny smak i aromat zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w pieczołowicie dobranych warunkach.
Przez 6 miesięcy każdy krąg jest stale pielęgnowany oraz ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor.
Jego miąższ charakteryzuje się zwartą i lekko kruchą strukturą z wyczuwalnymi kryształkami, których przybywa wraz z upływem czasu dojrzewania.
cechy: kruchy, aromatyczny z pikantną nutą
wina: czerwone wytrawne
zastosowanie: deska serów, spaghetti, sosy, sałatki
Ser Bursztyn nie zawiera laktozy*
*zawartość laktozy poniżej 0,01 g/100 g
Produkt polski.
Jego proces produkcji opracowano w 2002 roku.
Podobnie jak kamień, od którego zaczerpnął swoja nazwę, jego doskonałość ukształtowały czas i natura.
Unikalny smak i aromat zawdzięcza długiemu okresowi dojrzewania w pieczołowicie dobranych warunkach.
Przez 6 miesięcy każdy krąg jest stale pielęgnowany oraz ręcznie masowany z użyciem odpowiednio dobranej pasty, która nadaje jego skórce czarny kolor.
Jego miąższ charakteryzuje się zwartą i lekko kruchą strukturą z wyczuwalnymi kryształkami, których przybywa wraz z upływem czasu dojrzewania.
cechy: kruchy, aromatyczny z pikantną nutą
wina: czerwone wytrawne
zastosowanie: deska serów, spaghetti, sosy, sałatki
Ser Bursztyn nie zawiera laktozy*
*zawartość laktozy poniżej 0,01 g/100 g
Produkt polski.
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna (kJ / kcal) | 1589 / 383 |
Tłuszcz (g) | 30 |
w tym kwasy nasycone (g) | 22 |
Węglowodany (g) | 1,2 |
w tym cukry (g) | 0 |
Białko (g) | 27 |
Sól (g) | 1,6 |
Przygotowanie i stosowanie
Powłoka sera nie jest przeznaczona do spożycia.