Opis produktu
Doskonała, organiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po ugotowaniu nie rozkleja się, ale zachowuje sypkość. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych. Ze wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie zielona ma najniższy indeks glikemiczny(IG=25). Dlatego produkt ten może swobodnie zostać włączony do diety cukrzyków. Soczewica powinna na stałe zagościć w diecie kobiet w wieku rozrodczym, a to za sprawą kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
BIO PLANET Soczewica zielona BIO
400 g10.79 zł / szt.
26,98 zł/kg
Opis produktu
Doskonała, organiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po ugotowaniu nie rozkleja się, ale zachowuje sypkość. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych. Ze wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie zielona ma najniższy indeks glikemiczny(IG=25). Dlatego produkt ten może swobodnie zostać włączony do diety cukrzyków. Soczewica powinna na stałe zagościć w diecie kobiet w wieku rozrodczym, a to za sprawą kwasu foliowego, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
Informacje główne
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | na 100 g produktu |
Wartość energetyczna | 1241 kJ / 296 kcal |
Tłuszcz | 1,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 30 g |
- w tym cukry | 2,0 g |
Białko | 26 g |
Sól | 0,02 g |
Składniki i alergeny
Skład:
Opakowanie
Waga brutto: 410 g
Waga netto: 400 g
Ostrzeżenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.