Doskonale smakuje, świetnie się go smaruje i może posłużyć również jako dodatek do deserów, dań i sałatek. Można zjeść go ze swoimi ulubionymi warzywami i doprawić na słono lub słodko.
Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Spożycie 10 dag pełnotłustego sera koziego pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Jakby tego było mało, znajdziecie w nich także fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.
Doskonale smakuje, świetnie się go smaruje i może posłużyć również jako dodatek do deserów, dań i sałatek. Można zjeść go ze swoimi ulubionymi warzywami i doprawić na słono lub słodko.
Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Spożycie 10 dag pełnotłustego sera koziego pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Jakby tego było mało, znajdziecie w nich także fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.
Wartości odżywcze | w 100 g |
Wartość energetyczna | 682 kJ/164 kcal |
Tłuszcz | 12 g |
w tym kwasy nasycone | 9,7 g |
Węglowodany | 3,0 g |
w tym cukry | 3,5 g |
Białko | 10 g |
Sól | 0,06 g |