Instrukcje dotyczące przyrządzenia
Gotować(Od postaci zamrożonej):
Garnek: Zawartość opakowania wsypać do garnka, dodać 3 szklanki wody (ok. 750 ml), kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i gotować ok. 12 minut. Zupę doprawić czosnkiem i ewentualnie solą. Do zupy, pod koniec gotowania, można dodać ser o ulubionym smaku np.: gorgonzola, mozzarella itp.
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Opakowanie - Nadające się do recyklingu
Przepisy-Pierożki filo z bryndzą
Składniki:Zupa królewska Hortex 1 opakowanie, 150 g bryndzy, 10 płatów ciasta filo, 50 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki maku, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej drobno posiekany czosnek, chwilę smaż, po czym dodaj zawartość zupy królewskiej. Często mieszaj i smaż do miękkości warzyw. Następnie dopraw je do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnioną bryndzę i wymieszaj, tak by ser zespolił nadzienie, po czym odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. W tym czasie plastry ciasta filo posmaruj masłem, pokrój na podłużne pasy o szerokości ok. 10 cm. Następnie nałóż łyżkę gotowego farszu na krótszy brzeg paska i składaj w trójkąty po przekątnej, tak żeby powstał rożek. Tak przygotowane pierożki filo po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut. Po upieczeniu odstaw pierożki na kilka minut aby ostygły. Gotowe w 30 minut