Otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Gotowy produkt to biały proszek bez smaku i zapachu, o krystalicznie lśniącym połysku.
Używana jest do wypieku ciast, zagęszczania zup i sosów, przyrządzania kisieli, budyniu, pyz, klusek ziemniaczanych, a także krochmalenia tkanin.
Jest źródłem głównie węglowodanów, gdyż nie zawiera białek i tłuszczów. W jej skład wchodzą również witaminy C i B6 oraz minerały, jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, spulchniające, zagęszczające i lecznicze. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a połączona z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik.
11.99 zł / 1 szt.
11,99 zł/kg
Otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Gotowy produkt to biały proszek bez smaku i zapachu, o krystalicznie lśniącym połysku.
Używana jest do wypieku ciast, zagęszczania zup i sosów, przyrządzania kisieli, budyniu, pyz, klusek ziemniaczanych, a także krochmalenia tkanin.
Jest źródłem głównie węglowodanów, gdyż nie zawiera białek i tłuszczów. W jej skład wchodzą również witaminy C i B6 oraz minerały, jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, spulchniające, zagęszczające i lecznicze. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a połączona z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik.