Opis produktu
Otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Gotowy produkt to biały proszek bez smaku i zapachu, o krystalicznie lśniącym połysku.
Używana jest do wypieku ciast, zagęszczania zup i sosów, przyrządzania kisieli, budyniu, pyz, klusek ziemniaczanych, a także krochmalenia tkanin.
Jest źródłem głównie węglowodanów, gdyż nie zawiera białek i tłuszczów. W jej skład wchodzą również witaminy C i B6 oraz minerały, jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, spulchniające, zagęszczające i lecznicze. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a połączona z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik.
KUPIEC Mąka ziemniaczana
1000 g9.99 zł / szt.
9,99 zł/kg
Opis produktu
Otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka. Gotowy produkt to biały proszek bez smaku i zapachu, o krystalicznie lśniącym połysku.
Używana jest do wypieku ciast, zagęszczania zup i sosów, przyrządzania kisieli, budyniu, pyz, klusek ziemniaczanych, a także krochmalenia tkanin.
Jest źródłem głównie węglowodanów, gdyż nie zawiera białek i tłuszczów. W jej skład wchodzą również witaminy C i B6 oraz minerały, jak: fosfor, wapń, potas, magnez i sód. Mąka nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być stosowana w dietach bezglutenowych i lekkostrawnych. Mąka ziemniaczana wykazuje właściwości higroskopijne, spulchniające, zagęszczające i lecznicze. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a połączona z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik.
Informacje główne
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna (kJ / kcal) | 1433 / 343 |
Tłuszcz (g) | 0,1 |
w tym kwasy nasycone (g) | 0,01 |
Węglowodany (g) | 83,9 |
w tym cukry (g) | 0,2 |
Błonnik (g) | 0,4 |
Białko (g) | 0,6 |
Sól (g) | <0,01 |
Składniki i alergeny
Skład:
Opakowanie
Waga brutto: 962 g
Waga netto: 1000 g