Produkuje się ją poprzez zmielenie ziaren kukurydzy. Polecana do mieszania z innymi mąkami, aby dodać potrawie lekkości, puszystości i pięknego złotego koloru. Mąka kukurydziana może być spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. To idealny zamiennik białej mąki. Zawarte witaminy i minerały w mące kukurydzianej mają działanie antynowotworowe, wspomagają wzrok oraz wspierają układ krążenia.
Do czego można użyć mąki kukurydzianej?
Produkuje się ją poprzez zmielenie ziaren kukurydzy. Polecana do mieszania z innymi mąkami, aby dodać potrawie lekkości, puszystości i pięknego złotego koloru. Mąka kukurydziana może być spożywana przez osoby nietolerujące glutenu. To idealny zamiennik białej mąki. Zawarte witaminy i minerały w mące kukurydzianej mają działanie antynowotworowe, wspomagają wzrok oraz wspierają układ krążenia.
Do czego można użyć mąki kukurydzianej?
Wartości odżywcze | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1539 kJ / 364 kcal |
Tłuszcz | 4,0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,0 g |
Węglowodany | 70 g |
- w tym cukry | 2,0 g |
Błonnik | 6,0 g |
Białko | 9,0 g |
Sól | <0,01 g |